Internationale studie toont aan: AI transformeert het innovatieproces, maar organisaties moet zichzelf opnieuw uitvinden
Kunstmatige intelligentie (AI) zal een ingrijpende transformatie teweegbrengen in ontwikkelings- en engineeringfuncties. Om succesvol te zijn, moeten organisaties zich echter opnieuw uitvinden. Dit is een van de kernbevindingen uit een uitgebreid rapport van Arthur D. Little (ADL) dat is uitgevoerd in samenwerking met de Netherlands Academy of Engineering, IVA (de Koninklijke Zweedse Academie voor Ingenieurswetenschappen) en KIVI (Koninklijk Instituut van Ingenieurs). De studie benadrukt dat AI tegen 2030 kan bijdragen aan een groei van 25% en een productiviteitswinst van 60% in de innovatiecyclus. Daarnaast biedt het rapport concrete stappen die bedrijven nu al kunnen nemen om deze voordelen te realiseren.
De analyse is gebaseerd op meer dan 900 casestudy’s over AI en technologie, diverse praktische projecten en enquêteresultaten van 95 respondenten uit verschillende sectoren, waaronder hightech, productie, farmaceutica, gezondheidszorg, defensie, energie en logistiek.
De noodzaak van transformatie
Organisaties worden geconfronteerd met toenemende complexiteit door veranderende klantbehoeften, strengere regelgeving en de verschuiving van traditionele producten naar geïntegreerde technologische oplossingen. Ontwikkeling en engineering moeten zich aanpassen om relevant te blijven. Stilstand is geen optie.
Quote Henk van Houten, medevormgever van het onderzoek en tot voor kort voorzitter van NAE, benadrukt: NAE is trots op deze internationale samenwerking en ziet de uitkomst van het rapport als belangwekkend. Innovatie binnen het onderzoek en engineeringproces zelf is een van de strategische thema’s binnen onze Academy, en een aantal van onze topengineers met een achtergrond in het bedrijfsleven heeft ook aan het onderzoek meegedaan. Dit rapport gaat hopelijk als een katalysator fungeren, om zowel grote als kleine en startende R&D-bedrijven bewust te maken van de noodzaak om AI zo snel mogelijk te vertalen naar hun engineeringpraktijk, want er is heel veel te winnen in termen van productiviteit, innovatiesnelheid, en functionaliteit van producten en diensten. Degenen die hier de boot missen zullen de grote verliezers zijn in onze steeds competitievere wereld.
AI als sleutel tot succes
AI speelt een cruciale rol in het aanpakken van deze uitdagingen. Het onderzoek identificeert een volwassen ecosysteem met meer dan 3.500 AI-oplossingsaanbieders. Deze unieke database helpt ontwikkelings- en engineeringteams om de mogelijkheden van AI optimaal te benutten. Toch is technologie alleen niet voldoende. Om maximale impact te bereiken, moeten AI-tools worden gecombineerd met nieuwe werkwijzen. Een mensgerichte aanpak is essentieel, waarbij organisaties hun capaciteiten ontwikkelen, een innovatieve mindset stimuleren en vertrouwen opbouwen in de betrouwbaarheid, verklaarbaarheid en veiligheid van AI.
Concrete aanbevelingen voor AI-integratie
Het rapport biedt praktische aanbevelingen en een duidelijke routekaart voor AI-integratie in ontwikkeling en engineering. Dit begint met het opstellen van een uitgebalanceerd portfolio van AI-toepassingen en het toepassen van de “Networked Lab of the Future”-aanpak, een transformatiestrategie in vier fasen. Belangrijke stappen hierin zijn:
– Het empoweren van medewerkers door AI toegankelijk te maken (democratisering);
– Het benutten van interne en externe data voor betere besluitvorming (datasamenwerking).
Quote Michaël Kolk, Managing Partner en Global Innovation Practice Leader bij Arthur D. Little, licht toe: Ontwikkeling en engineering zijn volop in transitie en vereisen nieuwe werkwijzen, vaardigheden en capaciteiten. AI ondersteunt dit proces. Terwijl veel rapporten slechts het theoretische potentieel van AI beschrijven, biedt onze studie concrete acties die organisaties direct kunnen implementeren om de voordelen van AI optimaal te benutten.
Het volledige rapport is hier beschikbaar voor download.