Aan de slag met de bèta/technische lekkende pijplijn
Engineering talent is een van de langjarige NAE-programma’s om te zorgen dat Nederland de kwaliteit en hoeveelheid engineers in Nederland uitbouwt. De eerste bijeenkomsten van de NAE-Werkgroep Engineering Talent zijn een feit onder leiding van Maroeska Rovers. Samen met Fellows, Young Engineers, KIVI, Platform Talent voor Technologie en andere partners ontwikkelt de werkgroep een meerjarenplan om de tekorten aan engineers aan te pakken en organiseert zij de innovatieconferentie 2025 die op 19 november 2025 gehouden wordt.
Leden werkgroep
- Maroeska Rovers, UTwente en RadboudUMC, voorzitter
- Arjan Mol, TU Delft
- Mandy Korff, Deltares
- Liselotte Stolk, Praxa Sense
- Vincent Voet, NHL Stenden University
- Dan Jing Wu, VIVART-X
- Bayu Jayawardhana, RUG
- Gaby Wullink, KIVI
Samenwerking en complementariteit
NAE benadert potentiële partners uit het veld van promotie van bèta en techniekonderwijs om te streven naar complementariteit van haar acties aan bestaande initiatieven. Want er gebeurt op dit vlak enorm veel in Nederland! Een greep uit de bestaande initiatieven:
- Platform Talent voor Technologie (PTvT) verbindt beleid, praktijk en wetenschap rond maatschappelijke vraagstukken met onderwijs, overheid en bedrijfsleven en komen met vele praktische programma’s, zoals het Nationaal GroeiFonds (NGF)-programma Techkwadraat, Sterk Techniek Onderwijs primair onderwijs, Het Techniekpact, Katapult en de Monitor Techniekpact die de trends en uitdagingen in techniek onderwijs en arbeidsmarkt zichtbaar maakt.
- 4TU ontwikkelt 4TU.VO. Samen met VO- docenten en leerlingen bouwen zij aan een online onderwijsplatform dat voorziet in plug & play lesmodules die schoolvakken verbinden, vaardigheden trainen en die inspireren voor de wereld van onderzoek en ontwerp. In dit initiatief stoppen de vier TU’s hun kenmerkende ingenieurswerkwijze in alle materialen, hierdoor sluit het platform aan op behoeften in het VO en biedt het voorbereiding op studeren bij een van de vier technische universiteiten.
- VHTO richt zich op Meer meiden en vrouwen in bèta, techniek en IT d.m.v research-based interventies in het onderwijs, voor werkgevers en de samenleving.
- Het Nationaal Groeifonds-programma LLO-Katalysator stimuleert een leven lang leren door het in kaart brengen van vaardigheden voor de toekomst, stimuleren van llo-oplossingen voor de grote transities, professionalisering van onderwijs en kennisinstellingen voor LLO en het stimuleren van een leercultuur.
- De SER heeft het actieplan Groene en Digitale banen om genoeg technisch personeel op te leiden om de uitstoot van broeikasgassen met 55-60% te reduceren in 2030. Een groot samenwerkingsverband met vele concrete projecten op regionaal niveau op de thema’s Leven lang leren en arbeidsmarkt.
- SEFI, de European Society for Engineering Education
Lees meer
- SEO/ROA rapport arbeidsmarktkrapte technici (2022)
- McKinsey rapport Nederlandse arbeidsmarkt (2024)
Geïnteresseerd in samenwerking?
Contact: annelies.ten.have@nae.nl of petra.zaal@nae.nl