STEAM

NAE heeft de samenhang tussen haar activiteiten bekrachtigd onder de noemer STEAM wat staat voor Systeem, Techniek, Engineers, Ambassadeurs en Mentorschap. Op deze pagina leest u over de uitdagingen op de STEAM-onderdelen en activiteiten die NAE onderneemt; de programmalijnen.

Systeem

De substantiële bijdrage van de technologische industrie en van technologie-gedreven innovatie aan onze nationale welvaart en aan bestaanszekerheid zijn onmiskenbaar, maar tegelijkertijd liggen er nog volop mogelijkheden om het potentieel van het innovatievermogen in Nederland veel beter te benutten en aan te wenden voor de grote maatschappelijke vraagstukken. De uitdaging voor Nederland ligt daarin dat het innovatie-ecosysteem versterkt moet worden door snellere valorisatie, betere samenwerking tussen kennisinstellingen en industrie, meer risicokapitaal voor engineering-startups, een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor op engineering gebaseerde innovatieve bedrijven en engineering talent om internationale concurrentie het hoofd te bieden. Voor deze systeemverbeteringen zet NAE zich in.

Programmalijnen
  1. Ecosysteemverbeteringen. NAE publiceert aanbevelingen, standpunten en steunbetuigingen die gericht zijn op het verbeteren van het engineering kennis-en innovatie ecosysteem.
  2. Regionale ecosystemen. Daarnaast stimuleert NAE de bewustwording van de rol van op engineering gebaseerde innovaties in de ontwikkeling van regionale ecosystemen.
  3. Effectieve valorisatie en startups. Ook zet NAE zich in voor het verbeteren van de condities voor valorisatie van engineeringkennis en startups.
  4. The Future of European Competitiveness – Mario Draghi-rapport. Tot slot vertaalt NAE de inzichten uit het Mario Draghi-rapport naar de Nederlandse situatie en onderzoekt het welke rol NAE hierin voor Nederland kan spelen.

Technologie

Op engineering-gedreven innovaties vormen de motor achter ingrijpende maatschappelijke transformaties, waarbij technologische vooruitgang niet alleen onze fysieke wereld verandert, maar ook sociale en politieke structuren hervormt. Van de Deltawerken, die Nederland veiliger maakten tegen overstromingen, tot de uitvinding van de anticonceptiepil, die bijdroeg aan de seksuele revolutie en de rol van sociale media in politieke omwentelingen zoals de Arabische Lente. Techniek en innovatie bepalen de koers van de samenleving.

Binnen NAE zijn we het er over eens: kunstmatige intelligentie is de grote gamechanger, zowel in R&D voor het maken van producten en diensten als bij het innoveren voor maatschappelijke transities. Bedrijven verkennen nog maar net de mogelijkheden, terwijl ze erkennen dat AI de komende tien jaar een grote impact zal hebben.
De effectiviteit van AI in R&D en innovatie hangt sterk af van een systems engineering aanpak en de beschikbaarheid van multidisciplinaire arbeidskrachten (systems engineers). De complexe, onderling afhankelijke en zichzelf aanpassende digitale systemen binnen systemen moeten ontworpen en geïmplementeerd kunnen worden. Dit vereist van arbeidskrachten interdisciplinaire systeem- en teamcompetenties om de perspectieven van belanghebbenden op elkaar af te stemmen. Om technische, sociale en economische doelen te behalen is vanaf het begin een end-to-end architectuurbenadering nodig. Alleen zo kunnen innovaties hun volledige potentieel bereiken.

Programmalijnen
  1. Technologische ontwikkelingen. Belichten en verkennen van technologische ontwikkelingen voor de maatschappelijke transities en het verdienvermogen van Nederland.
  2. Innovatie van het engineeringproces. Verkennen van impact van AI op innovatieprocessen.
  3. Innoveren voor maatschappelijke transities. Verkennen van impact van AI op transities: energie, landbouw, water en gezondheid.
  4. Systems engineering en systems engineers. NAE ondersteunt initiatieven voor bewustwording van het belang van systems engineering en de groeiende vraag naar systems engineers.

Engineers

Engineers vormen de ruggengraat van technologische vooruitgang en economische groei. Zij ontwikkelen innovaties die industrieën transformeren, bouwen de infrastructuur die onze samenleving ondersteunt en spelen een cruciale rol bij het aanpakken van complexe mondiale uitdagingen. Nederland kampt echter met een structureel tekort aan engineers. De vraag naar technisch opgeleide professionals op ieder opleidingsniveau overstijgt het aanbod aan afgestudeerden, waardoor bedrijven moeite hebben om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden. Dit tekort belemmert niet alleen de economische ontwikkeling, maar ook de realisatie van maatschappelijke transities.

Programmalijnen
  1. Meerjarenprogramma Engineering Talent. NAE ontwikkelt een meerjarenprogramma voor de aanpak van het structurele tekort aan engineers.
  2. Internationale samenwerking. Ook stimuleert NAE (internationale) samenwerking en kennisdeling op het gebied van engineering talent.

Ambassadeurs

De leden van NAE zijn ambassadeurs voor onze missie. Zij vertegenwoordigen de “top van de ijsberg” van de brede engineering- en innovatiegemeenschap en zijn bij uitstek in staat om zowel nationaal als internationaal thought leaders te zijn. NAE stimuleert haar leden om actief te zijn binnen NAE en buiten NAE namens NAE. Dit deden wij onder andere door hen in te zetten als sprekers op onze Forum Meetings, hen te stimuleren om deel te nemen aan NAE en externe werkgroepen, hen aan te moedigen zich te laten horen via NAE over actuele kwesties en hen mee te laten doen in internationale werkgroepen van Euro CASE en CAETS.

Programmalijnen
  1. Naamsbekendheid en partnerschappen. NAE-leden voeren stakeholder- en partnergesprekken ter bevordering van de naamsbekendheid van NAE en duurzame financiering.
  2. Samenwerking. NAE vaardigt leden af voor activiteiten van stakeholders in lijn met de missie van NAE.
  3. Actualiteit. NAE faciliteert leden faciliteren om gedragen NAE-standpunten te formuleren en te publiceren over actuele kwesties in lijn met de missie van NAE.
  4. Internationale vertegenwoordiging. Via afvaardiging van NAE-leden in internationale werkgroepen versterkt NAE haar rol binnen de internationale koepelorganisaties Euro-CASE, CAETS en SAPEA via de Commissie Internationaal.
  5. Exclusief lidmaatschap. NAE benoemt jaarlijks via een strenge selectieprocedure de beste engineers tot lid van haar sterke netwerk van top-experts uit technologische wetenschappen, toegepast onderzoek en innovatie, afkomstig uit zowel kennisinstellingen als het bedrijfsleven.

Mentorschap

NAE Young Engineers zijn ‘dwarsdenkers’ en actieve, enthousiaste en zichtbare innovatieleiders die succesvol zeer innovatieve of ontwerpende of construerende oplossingen hebben gerealiseerd of deze mede tot stand hebben gebracht. Onze Young Engineers brengen onconventionele en zelfs dwarse visies naar voren op innovatie. De uitdaging is om de Young Engineers, die voor vijf jaar lid zijn, in te weven in de NAE-organisatie, zodat zij optimaal nut ervaren van hun lidmaatschap en NAE zich ervan verzekert dat het geluid van deze toekomstige thought leaders in haar activiteiten wordt geïncorporeerd.

 Programmalijnen
  1. Lancering in de top van techniek. NAE zet zich in om haar Young Engineers te lanceren in de top van de technische wereld in Nederland. Dit doet NAE door hun best practices mee te geven via bedrijfsbezoeken.
  2. Young Engineers als integraal onderdeel van NAE. NAE betrekt Young Engineers bij de missie en de programmalijnen van NAE.
  3. Internationaal netwerken. NAE stimuleert Young Engineers om verbindingen te leggen met internationale Young Engineers netwerken.

 

 

Geïnteresseerd om  de krachten te bundelen?