NAE Doel
Het doel van NAE is het bevorderen van een vitaal en effectief klimaat van verantwoordelijke, inclusieve en impactvolle op engineering gebaseerde innovatie, geworteld in een kennis- en talentbasis van wereldklasse op het gebied van technologische wetenschappen en mensgericht ontwerpen. Wij streven er ook naar het geluid van de engineering gemeenschap beter te laten horen bij belangrijke besluitvormers. NAE zal dit doen door een forum te bieden voor constructief debat, door de spil naar actie te orkestreren en door advies te geven over urgente strategische uitdagingen en noodzakelijke verbeteringen van het Nederlandse kennis- en innovatiesysteem.
Positie NAE
NAE positioneert zich als spin in het web van het kennis- en innovatie-ecosysteem en verbindt ingenieurs en vernieuwers bij kennisinstellingen, gevestigde en startende bedrijven en overheden, vanuit de overtuiging dat op techniek gebaseerde innovatie de sleutel is tot het creëren en inzetten van oplossingen voor urgente maatschappelijke vraagstukken en transities.
NAE streeft naar systemische verbeteringen in het kennis- en innovatie-ecosysteem. Dit omvat onderwerpen als menselijk kapitaal, internationalisering, valorisatie, verbetering van het klimaat waarin startende ondernemingen kunnen gedijen en een meer effectieve orkestratie van publiek-private partnerschappen.
NAE zal zich ook verdiepen in specifieke strategische innovatiethema’s, met als kernvraag hoe via op engineering gebaseerde innovatie tot een effectievere aanpak kan worden gekomen van maatschappelijke uitdagingen zoals gezondheid, klimaat, milieu, energietransitie, circulaire economie, landbouw en voedsel, drinkwater en waterbeheer. NAE zal ook deelnemen aan de formulering van belangrijke faciliterende technologiestrategieën en best practices.
NAE zal Nederland helpen zich te positioneren ten opzichte van Europese initiatieven en beleid, zoals de European Chips-Act, Data Act, Cloud Sovereignty en de AI-Act. Via lidmaatschappen van internationale verenigingen van Academies of Engineering, zoals Euro-CASE en CAETS, zal NAE het Nederlandse belang naar voren brengen.
Wij zijn een organisatie zonder winstoogmerk. Als representatieve spreekbuis van het engineering ecosysteem in Nederland, zal NAE bij het innemen van een standpunt over kwesties, objectief en niet-politiek zijn, zorgen voor een solide onderbouwing gebaseerd op actuele wetenschappelijke kennis en inzichten uit de bedrijfspraktijk en zich richten op wat het beste is voor de samenleving als geheel en voor het Nederlandse kennis- en innovatie ecosysteem in het bijzonder.
Netherlands
Academy of
Engineering
Een forum voor constructief debat De ommezwaai naar actie organiseren Advies geven
Maatschappelijke uitdagingen en transities
Het is duidelijk dat techniek, mensgericht ontwerpen en de onderliggende technische wetenschappen de kern moeten vormen van innovatieve oplossingen voor de meeste dringende maatschappelijke uitdagingen en transities – of het nu gaat om klimaatverandering of om het waarborgen van een gelijke toegang tot energie, water, voedsel en gezondheidszorg. Hoewel er in Nederland veel kernen van excellentie zijn, moet de doeltreffendheid van ons kennis- en innovatie-ecosysteem worden verbeterd en hebben we georkestreerde actie nodig om deze uitdagingen aan te kunnen pakken, onze levenskwaliteit en de duurzaamheid van ons milieu te waarborgen en economisch concurrerend te blijven in de Europese en mondiale context.
Systeem verbeteringen en specifieke innovatievraagstukken
Onderwerpen die moeten worden aangepakt, omvatten het verbeteren van het functioneren van het kennis- en innovatie-ecosysteem, zoals de noodzaak van passende financiering en erkenning van fundamentele technische wetenschappen en menselijk kapitaal, valorisatie, spin-out van IP, voldoende risicokapitaal voor startups en de orkestratie van publiek-private samenwerking. Daarnaast wil NAE zich gaan buigen over specifieke innovatiestrategievraagstukken en de daarbij te nemen initiatieven (zoals momenteel de European Chips-Act, Data Access, Cloud Sovereignty en de AI-Act).
Techniek vormt de kern van innovatieve oplossingen voor vele terreinen. Dit wordt ook erkend in het Missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid (MTIB), met hun Kennis- en Innovatieagenda’s voor de verbetering van het verdienvermogen van Nederland en de rol van sleuteltechnologieën in de aanpak van maatschappelijke uitdagingen. Gezien de breedte van op techniek gebaseerde kennis en innovatie zal NAE kiezen waar het zich in zijn jaarlijkse agenda op zal richten, rekening houdend met de input van de belangrijkste stakeholders.