NAE fellow

Naam: Arie den Boef
Specialisme: optische meetsystemen
Organisatie: ASML

 

Mijn oudere broer gaf mij een keer het boek “Zo werkt de radio” van Eugene Aisberg

Arie den Boef is Corporate Fellow bij ASML. Meer dan tien jaar geleden bouwde hij het eerste testmodel van een apparaat dat later een belangrijk onderdeel zou worden van ASML’s technologie: de YieldStar. Dit apparaat helpt bij het maken van chips door heel precies te meten of alles goed is gegaan tijdens de productie. Vandaag de dag staan er honderden van deze apparaten in fabrieken over de hele wereld. Ze gebruiken speciale lenzen om superkleine structuren op chips te bekijken, zodat fabrikanten hun productie kunnen verbeteren. Tegenwoordig werkt Arie den Boef aan iets nieuws: in plaats van alleen betere lenzen te maken, kijkt hij hoe slimme software en algoritmes het meetproces kunnen verbeteren. Dit kan een grote verandering betekenen voor de toekomst van chipproductie. 

Wat verwondert je aan je vakgebied?
In mijn vakgebied doe ik onderzoek naar optische meetsystemen die in de halfgeleiderindustrie worden gebruikt. De eisen aan die optische meetsystemen worden steeds strenger. De metingen moeten nauwkeuriger en sneller terwijl de druk op het beheersen van de kosten alleen maar toeneemt. De meetprincipes van deze optische meetsystemen zijn relatief eenvoudig en vaak al heel lang bekend (bijvoorbeeld interferentie tussen lichtgolven). Dankzij innovaties op het gebied van detectoren, lichtbronnen, optische componenten en algoritmes (bv. “computational imaging”) lukt het nog steeds om te voldoen aan de strenge meeteisen in de halfgeleiderindustrie. Dat vraagt echter om een steeds intensievere samenwerking tussen diverse disciplines in de industrie en de academische wereld. Het is fascinerend om te zien hoe zich dat blijft ontwikkelen en ik voel mij gelukkig dat ik daar een rol in mag spelen.

Wat heeft je in je jeugd doen kiezen voor een technische opleiding?

Er waren in mijn jeugd twee belangrijke momenten die mij voor engineering hebben doen kiezen: Mijn oudere broer gaf mij een keer het boek “Zo werkt de radio” van Eugene Aisberg. Al na het lezen van het eerste hoofdstuk wilde ik alles over elektriciteit en elektronica leren. Ik kocht van mijn zakgeld het boek “Zo werkt de televisie” en ging oude zwart-wit televisies uit elkaar te halen om te snappen hoe die werken. Het tweede moment was toen ik de auto van iemand had gewassen en als beloning een kleine atlas kreeg van sterrenbeelden. Daarna was ik ook meteen aan de sterrenkunde verslingerd. Ik wilde alles van sterrenkunde weten en ik ging mijn eigen sterrenkijker bouwen.

 Wat bewonder je in een leider en waarom?

Naast zaken als “authentiek leiderschap” heb ik veel bewondering voor leiders die erin slagen om een lange-termijn visie om te zetten in een succesvol resultaat met brede “impact”. Zoiets vraagt doorzettingsvermogen en het vermogen om mensen te overtuigen van je lange-termijn visie en ze enthousiast te krijgen om mee te doen in het realiseren van je visie. Vaak heb je voor zoiets grote teams nodig met een diversiteit aan talenten en karakters en het is verre van triviaal om die allemaal constructief de goede kant op te bewegen. Ik heb bijzonder veel respect voor leiders die zoiets voor elkaar krijgen.

 

Wat doe je in je vrije tijd?

In mijn vrije tijd probeer ik vooral te ontspannen. Die ontspanning haal ik dan bijvoorbeeld uit wandeltochten met mijn vrouw en ook lekker lui een boek lezen. Omdat ik bij mijn werk niet veel beweeg, probeer ik in mijn vrije tijd ook regelmatig te fietsen en ik houd mijn conditie op peil door een paar keer per week hard te lopen.

Als je een reis mag maken, waar gaat die naar toe?

Naar Canada: Ik ben er geboren en ik heb er nog familie wonen. Ik vind het een prachtig land met een grote diversiteit aan natuur en waar je nog heerlijke lange wandelingen kan maken in uitgestrekte natuur.

 

Wat is je recentste persoonlijke duurzame activiteit geweest?

Zonnepanelen laten installeren op het dak van mijn huis.