Sprekers en abstracts 14 november
Programma AI in engineering. Diepduiken in vergezichten
14 november 2024
Rijksmonument de Tramremise te Den Haag
Deelname is op uitnodiging
Inloop 12.30 uur
13.00 uur Welkom – Inge Diepman, dagvoorzitter
13.10 uur Inleiding – Henk van Houten, voorzitter Netherlands Academy of Engineering
13.20 uur Keynote: De zin en onzin van kunstmatige intelligentie – Tom Heskes, hoogleraar data science, Radboud Universiteit
Kunstmatige intelligentie (AI) wordt vaak gezien als de magische oplossing voor complexe problemen, maar wat ligt er werkelijk achter de hype? In deze presentatie onderzoeken we hoe AI werkt, waar het momenteel echt waarde toevoegt, en waar de beperkingen liggen. Van energie-efficiëntie tot medische doorbraken—de toepassingen lijken eindeloos, maar met grote technologische beloftes komen ook ethische en technische uitdagingen. Wat is de zin en onzin van AI in de praktijk?
13.40 uur Kickstartlezing 1: Omgaan met piekbuien, kan AI helpen? Hanneke van der Klis, directeur digitale transformatie, Deltares
De klimaatscenario’s van het KNMI zijn duidelijk: we moeten ons voorbereiden op vaker extremere neerslag, piekbuien. Hoe kan AI ons hierbij helpen? Hoe kan AI helpen het beschermingsniveau tegen waterschade voor een specifiek gebied te optimaliseren? En hoe kan AI tijdens een calamiteit helpen om handelingsperspectieven te bepalen die de schade beperken? Deze pitch geeft inzicht in waar de kansen liggen en welke aanknopingspunten er al zijn.
13.55 uur Kickstartlezing 2: Een slimmer energienetwerk met AI – Claire Groosman, programmadirecteur digitalisering, Topsector Energie
Onze energievoorziening verandert: fossiele brandstoffen maken plaats voor hernieuwbare bronnen en decentrale energievoorziening groeit. Deze energietransitie versnellen draagt bij aan een vitale samenleving met economische groei, sociale rechtvaardigheid en een schone omgeving. Algoritmen en AI kunnen een cruciale rol spelen in deze versnelling door geavanceerde analyse en voorspellingscapaciteiten te bieden. Dit verbetert de afstemming van energieproductie op consumptie en bevordert de integratie van hernieuwbare energie. AI kan bovendien disruptieve innovaties realiseren, bestaande systemen transformeren en overbodige stappen elimineren. Zo kunnen slimme energienetwerken met voorspellend onderhoud en verbeterde storingdetectie worden ontworpen.
14.10 uur Kickstartlezing 3: Op weg naar een succesvolle en verantwoorde implementatie van AI in de gezondheidszorg – Wiro Niessen, decaan Faculteit Medische Wetenschappen, lid raad van bestuur UMCG en captain of science Topsector Lifesciences
De combinatie van grote hoeveelheden gezondheidsdata (klinische gegevens, beelddata, genetische data, omgevingsdata) en kunstmatige intelligentie vergroot de mogelijkheden voor preventie enorm en heeft een grote potentie om het landschap van het gezondheidszorgsysteem te veranderen. Dit laatste is ook nodig gezien de grote druk op de gezondheidszorg, met steeds meer vraag, en minder personeel. De vertaling van veelbelovende onderzoeksresultaten naar een succesvolle en verantwoorde implementatie in de klinische praktijk is echter een uitdaging. In deze presentatie laat ik de kansen en uitdagingen zien van big data-analyse met AI in de gezondheidszorg. Daarnaast zullen de mogelijkheden voor verbeterde efficiëntie in de gezondheidszorg worden besproken. Ten slotte zal ik ingaan op de uitdagingen van het succesvol integreren van deze technologieën in de dagelijkse klinische workflow. Dit vereist (i) goede toegang tot gezondheidsgegevens, zowel voor de ontwikkeling van nauwkeurige en robuuste algoritmen als voor de validatie ervan in de praktijk en (ii) samenwerking en co-creatie binnen multidisciplinaire teams bestaande uit academische onderzoekers, artsen en industrie.
14.25 uur Kickstartlezing 4: AI for data-intensive discoveries to feed the world in a changing climate – Ioannis N. Athanasiadis, hoogleraar artificial intelligence, Wageningen University and Research (lezing in het Engels)
Kunstmatige Intelligentie biedt nieuwe mogelijkheden om de kracht van big data te benutten. AI heeft het onderzoek in verschillende toepassingsgebieden versneld, waarbij de landbouw geen uitzondering is. Deze presentatie biedt een overzicht van landbouw-AI: het vat het huidige onderzoek samen en presenteert uitdagingen en kansen voor toekomstig onderzoek. Wat maakt de landbouw een interessante toepassing voor AI? Wat zijn de onderzoeksuitdagingen in de toekomst? Door antwoorden op de voorgaande vragen te schetsen, zal ik proberen een onderzoeksagenda te ontwikkelen met methodologische uitdagingen voor het aanpakken van voedselzekerheidsproblemen in een veranderend klimaat. Kan AI ons helpen om op een respectvolle manier voedsel te produceren voor de wereld in de komende jaren?
14.15 – 15.00 uur: Pauze/wisseling van plenair naar werksessies
De werksessies vinden plaats in traditionele oude trams in de Remisehal.
15.00-16.45 uur Parallelle werksessies energie, water, landbouw en gezondheid
16.45-17.00 uur: Pauze
17.00-17.30 uur: Paneldiscussie
17.30-18.30 uur: Netwerkborrel
18.30 uur: Einde
Over de sprekers
Henk van Houten is voorzitter van de Netherlands Academy of Engineering (NAE) en lid van de adviesraden van het Innovatiefonds Noord-Holland, TNO Industrie en het Nederlandse AI-programma. Daarnaast is hij innovatie-adviseur voor Quantum Delta Nederland. Voorheen was hij bij Philips Chief Technology Officer en hoofd van de wereldwijde onderzoeksorganisatie. Hoogtepunten tijdens zijn tijd bij Philips zijn onder andere de creatie van de wereldstandaard voor het BluRay Disc-systeem, de start van EUV-lithografieonderzoek voor ASM-L, de transitie van de verlichtingsindustrie naar LED’s en het internet der dingen, en de transformatie van Philips Research naar de gezondheidszorg.
Tom Heskes is hoogleraar kunstmatige intelligentie aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek betreft het begrijpen en ontwikkelen van machine learning algoritmen, met een specifieke interesse in causaliteit en een open oog voor toepassingen in de gezondheidszorg, andere wetenschappelijke domeinen en de industrie. Tom is VICI-laureaat, mede-oprichter van drie spin-off bedrijven en is momenteel vice-decaan aan de Faculteit Natuurwetenschappen Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit.
Fotograaf Dick van Aalst
Hanneke van der Klis, directeur digitale transformatie bij Deltares, is met haar achtergrond in de toegepaste wiskunde, ruim 25 jaar werkzaam bij Deltares. In diverse rollen heeft ze een brede ervaring opgedaan op het gebied van kennis voor waterbeheer. Momenteel is ze verantwoordelijk voor de digitale transformatie van Deltares, waarin data-gedreven technologie zoals AI een centrale rol spelen. Ze is tevens mede-initiatiefnemer en voorzitter van DigiShape.
Claire Groosman is programmadirecteur digitalisering voor de Topsector Energie en maakt impact door verbindingen te leggen. Met een achtergrond als consultant, informatiemanager en manager heeft ze altijd gewerkt op het snijvlak van water, energie en digitalisering. Ze zoekt voortdurend naar manieren om processen, projecten en samenwerkingen te verbeteren. Na haar studie in Eindhoven en internationale ervaringen, begon Claire als adviseur in de watersector, waarbij ze de link legde tussen business en IT. Bij Alliander speelde ze een belangrijke rol in de energietransitie. Sinds 2022 werkt ze bij de Topsector Energie waar ze innovatie en digitalisering in de energiesector bevordert.
Wiro Niessen is decaan van de Faculteit Medische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen en bestuurslid van het Universitair Medisch Centrum Groningen. In 2024 werd hij benoemd tot captain of science van het topteam Topsector LSH. Wiro Niessen bekleedt de leerstoel “Artificiële intelligentie (AI) in de geneeskunde”. Hij heeft een grote staat van dienst op het gebied van de medische beeldanalyse, beeldgeleide interventies, en AI in de geneeskunde. Wiro Niessen richtte Quantib op, een AI-bedrijf in de radiologie, waar hij tot 2022 als wetenschappelijk directeur actief was. Quantib is nu een onderneming met ongeveer 50 medewerkers dat meerdere door de FDA goedgekeurde producten ontwikkelde om dementie diagnose op basis van MRI-hersenbeelden en prostaatkanker diagnose op MRI prostaatbeelden te ondersteunen met AI.
Ioannis N. Athanasiadis is persoonlijk hoogleraar aan de Artificial Intelligence Group van de WUR. Hij is een expert in machine learning, big data en kennisengineering, met toepassingen in de levenswetenschappen. Ioannis behaalde zijn PhD in Elektrotechniek en Computertechniek aan de Aristoteles Universiteit van Thessaloniki, Griekenland. Voor zijn tijd in Wageningen was hij faculteitslid bij het Dalle Molle Institute for Artificial Intelligence (IDSIA) in Zwitserland en de Democritus Universiteit van Thracië, Griekenland. Hij leidt een team van twaalf promovendi en postdocs en werkt aan AI-oplossingen voor de landbouw en het bestrijden van honger.
Fotograaf Jeroen Hofman
Inge Diepman is een professionele presentator, gespreksleider en samensteller van programma’s, met jarenlange ervaring bij diverse media: televisie, radio, internet, en live op het podium. Van 1994 tot 1999 presenteerde Inge samen met Ivo de Wijs het radioprogramma Vroege Vogels. Sindsdien werkt zij veelvuldig op het terrein van leefbaarheid en duurzaamheid en klimaatverandering voor onder meer waterschappen, uitvoeringsorganen voor landschapsinrichting, RVO, gemeenten en provincies, woningbouwcorporaties en grote bouwmaatschappijen.
Fotograaf Robert Tjalondo