Opleidingen zullen naast de specialistische kennis ook een basis moeten (gaan) aanbieden in systems engineering
De maatschappij staat voor grote uitdagingen in klimaat, gezondheid, mobiliteit, en veiligheid, die veelal een multidisciplinaire aanpak vereisen. Dit vraagt om mensen die technisch zijn opgeleid, en om mensen die vooral de onderlinge afhankelijkheden in complexe systemen kunnen doorzien, rekening houdend met randvoorwaarden uit sterk verschillende domeinen.
Universiteiten en hogescholen doen er alles aan
Het is daarom van levensbelang voor Nederland dat we ons technische arbeidspotentieel op peil houden. Helaas zien we dat de toekomstige uitstroom van technische opleidingen in Nederland verre van voldoende is om aan de vraag op de arbeidsmarkt te blijven voldoen. Universiteiten en hogescholen doen er alles aan om de technische opleidingen aantrekkelijk en studeerbaar te maken en te houden, om daarmee de broodnodige engineering talenten te blijven opleiden. Maar dat lijkt niet genoeg.
Alleen technische expertise en vaardigheden zijn niet genoeg
En sterker nog, alleen technische expertise en vaardigheden zijn ook niet genoeg. Immers, binnen het palet van opleidingen zullen we ook mensen moeten opleiden die systems engineering vaardigheden hebben: system engineers en system architects. Zij zijn nog schaarser en evenzo hard nodig. En ook al ontwikkelen systems engineers hun vaardigheden in de volle breedte pas echt “on the job”, opleidingen zullen naast de specialistische kennis ook een basis moeten (gaan) aanbieden in systems engineering.
Een systeemrol kan aantrekkelijk zijn voor scholieren en studenten
Dit (systems) engineering talent kan dan soepeler instromen in een systeemgeoriënteerde loopbaan. Het is bovendien de verwachting dat het uitzicht op zo’n systeemrol aantrekkelijk is voor scholieren en studenten die naast hun diepe technische expertise ook juist de breedte zoeken om later impact te kunnen maken op de transities in de maatschappij.
NAE is bij uitstek het platform om te stimuleren dat universiteiten en hogescholen zich gezamenlijk blijven inzetten voor systems engineering in onze opleidingen.
Paulien Herder, decaan van de Faculteit Applied Sciences TU Delft, was medeorganisator van de NAE- Forum Meeting Systems Engineering. Kansen voor Engineering Talent op 11 februari 2025.
Lead photo: Freepik