Naam: Jaap den Toonder
Specialisme: microsysteem-technologie
Organisatie: Tu/e Eindhoven

In chips kunnen we levende cellen laten groeien

Jaap den Toonder is hoogleraar en voorzitter van de sectie microsysteem-onderzoek aan de TU/e. Zijn team ontwikkelt microsystemen voor geneeskundige toepassingen.
Wat verwondert je aan je vakgebied?
Mijn vakgebied is de microsysteemtechnologie. In mijn groep ontwikkelen we voornamelijk microsystemen voor geneeskundige toepassingen. Denk aan point-of-care diagnostiek, draagbare sensoren, en slimme implantaten, maar ook aan chips waarin je biologische processen kunt beheersen en bestuderen, zogenaamde “organen-op-een-chip”. Het verwondert me iedere keer opnieuw dat we in onze chips levende cellen kunnen laten groeien die zich organiseren en biologische actief zijn, dat we dat live kunnen zien gebeuren, en dat we er iets van kunnen leren over processen in het menselijk lichaam en over ziektes. Deze combinatie van technologie en biologie is bijzonder krachtig.

Wat heeft je in je jeugd doen kiezen voor een technische opleiding?

Eigenlijk heb ik daar niet echt bewust voor gekozen in mijn jeugd. Ik was goed in wiskunde en vond het leuk om ingewikkelde problemen op te lossen, dus ben ik wiskunde gaan studeren. Maar dan wel aan een technische universiteit (TUD), omdat ik ook geïnteresseerd was in de praktische toepassing ervan. Het had overigens niet veel gescheeld of ik was een heel andere richting opgegaan en ik was naar het conservatorium gegaan, maar ik was net niet goed genoeg. Tijdens mijn promotie aan de TUD ben ik een engineer geworden, en heb samen met een collega-promovendus een grote stromingsleer-opstelling gebouwd – een bijzondere wending voor een wiskundige. Maar de engineering-spirit is bij mij echt goed ontwikkeld tijdens mijn tijd bij Philips Natlab, waar ik samen met anderen heb gewerkt aan het ontwikkelen van technologieën voor heel uitlopende toepassingen.

 Wat bewonder je in een leider en waarom?

Ik bewonder leiders die een stapje terug doen om hun mensen de credits, het initiatief, en de verantwoordelijkheid te gunnen die ze verdienen, maar die ook pal voor hun mensen gaan staan als dat nodig is.

 

Wat doe je in je vrije tijd?

Ik speel klassiek piano – van Bach tot Chopin tot Rachmaninov tot Glass. Ik lees graag – voornamelijk romans. Verder hou ik ervan te koken. Om gezond te blijven, loop ik hard en zwem ik een paar keer per week. Samen met mijn vrouw ga ik graag naar het theater, concerten (van alles), en de bioscoop.

Als je een reis mag maken, waar gaat die naar toe?

Overal op de wereld zijn er mooie dingen te ontdekken – maar het liefst ga ik toch naar een land aan de Middellandse Zee.

 

Wat is je recentste persoonlijke duurzame activiteit geweest?

We zijn de afgelopen jaren steeds met de trein op zomervakantie geweest – helemaal tot aan Napels en Sevilla. Dat gaat prima met een gezin van 4, en het is heel ontspannend!