NAE uit zorgen over de voorgenomen bezuinigingen op onderwijs, onderzoek en innovatie
NAE is zeer bezorgd over de voorgenomen bezuinigingen van meer dan 1 miljard euro op onderwijs, onderzoek en innovatie en de impact die dit zal hebben op de toekomst van onze economie en samenleving.
Engineering, systeemdenken en multidisciplinariteit zijn belangrijker dan ooit
Door te investeren in onderwijs, onderzoek en innovatie rusten we toekomstige generaties uit met vaardigheden die onmisbaar zijn voor het oplossen van maatschappelijke problemen en het bevorderen van economische vooruitgang. De rol van engineering, systeemdenken en multidisciplinariteit zijn daarin belangrijker dan ooit.
Solide fundament
Door te bezuinigen wordt over de volle breedte een solide fundament aangetast. Daarbij is het directe gevolg dat het opleiden van engineering talent en de doorontwikkeling van de betreffende opleidingen onder druk komen te staan. Ook heeft het een negatief effect op het steeds nijpender wordende probleem dat Nederland een groot tekort aan engineers heeft.
Regionale innovatie-ecosystemen
Vervolgens hebben onderwijsinstellingen, van MBO tot universiteit, een belangrijke rol te vervullen in onze regionale innovatie-ecosystemen: kerngebieden waar economische en maatschappelijke belangen samenkomen met clusters van specifieke bedrijvigheid, kennis, en talent. Onderwijsinstellingen hebben steeds meer aandacht voor de maatschappelijke inbedding van kennis en innovatie en het aanjagen van innovatie. Dit is een positieve ontwikkeling die steun verdient, maar door de bezuinigingen zal worden geremd.
Investeringen in publiek-private samenwerkingsverbanden
Daarnaast pleit NAE voor een goed onderbouwd plan voor investeringen in publiek-private samenwerkingsverbanden die inspelen op nieuwe economische kansen en maatschappelijke uitdagingen voor Nederland, in internationale context. Daarin moet langetermijnbeleid centraal staan met aandacht voor continuïteit in de verschillende fasen van innovatie. Met name in de latere fasen van marktbewerking en opschaling laten Nederland en Europa grote kansen liggen, waardoor de “tech gap” met onder andere de VS steeds groter wordt.
Gebalanceerd plan
Wij roepen dit kabinet op om terughoudend te zijn met de voorgenomen bezuinigingen en om een gebalanceerd plan te maken voor investeringen in onderwijs, wetenschap, en innovatie. Onderwijs, onderzoek en innovatie, en investeringen in publiek-private samenwerking vormen een belangrijke motor achter onze economie en samenleving van morgen. In een wereld waarin tech steeds dominanter wordt, mogen we niet verder achterop raken.
Photo by Jeswin Thomas on Unsplash