NAE fellow

Naam: Gabriëlle Tuijthof
Specialisme: Medische technologie
Bedrijf: Universiteit Twente

Iets bedenken en dan werkelijkheid zien worden, dat is magisch!

Gabriëlle Tuijthof ontwerpt medische hulpmiddelen zodat artsen hun patiënten zo goed mogelijk kunnen helpen. Voor het omzetten van goede ideeën naar daadwerkelijke producten combineert ze experimenteel onderzoek met het managen van divers samengestelde teams. Ze ontwierp meer dan 84 toepassingen, heeft meerdere patenten op haar naam staan en droeg bij aan de opstart van nieuwe bedrijven.

Wat verwondert je aan je vakgebied?

Hoe moeilijk het is om een nieuw idee voor een medical device, dat ook omarmd wordt door de medische professionals en patiënten, uiteindelijk echt op de markt te krijgen. Het speelveld is super complex. Je hebt te maken met kopers en gebruikers die niet hetzelfde zijn. Ook de nieuwe Europese wet genaamd Medical Device Regulation is veel strikter dan voorheen en vergt meer documentatie en meer klinisch bewijs. Als laatste is het lastig om na de eerste fase van een relatief kleine starter subsidie investeringen op te halen voor de echte opschaling van het medical device en om het ook betaalbaar te maken. Er zijn relatief weinig mensen die dit kunnen.

Wat heeft je in je jeugd doen kiezen voor een technische opleiding?

Op de middelbare school was ik goed in exacte vakken, dat ging me erg gemakkelijk af. In eerste instantie gaf mijn vader het advies om werktuigbouwkunde te gaan studeren, want hij had gezien tijdens zijn werkzaamheden in de industrie dat je met die studie alle kanten uit kon gaan. Wat later ben ik echt gefascineerd geraakt door het feit dat je iets compleet nieuws kunt bedenken en dat ook nog eens kunt realiseren. Dat is echt zo magisch dat je iets wat je in je hoofd bedacht hebt dan werkelijkheid ziet worden.

 

Wat bewonder je in een leider en waarom?

Bevlogenheid en het opwekken van inspiratie, omdat dit je hart sneller laten kloppen en je energie geeft om je daar voor in te zetten. Een leider die ergens voor staat, dus kleur bekent, vind ik belangrijk, helemaal als die persoon dat ook nog eens duidelijk kan uitleggen.

 

Wat doe je in je vrije tijd?

Veel wandelen met mijn hond Puck, klussen in huis en lekker uiteten. Verder sport ik veel, ik heb in het verleden van alles gedaan van hockey, rugby, fietsen, MTB en de Ironman triatlon in Maastricht. Uithoudingsvermogen zit wel goed, daarom ben ik nu eens wat anders aan het doen namelijk bootcampen om wat sterker te worden in mijn armen. Een recent hoogtepunt is mijn deelname aan kamp Ruygh, het kleinere zusje van kamp van Koningsbrugge.

 

Als je een reis mag maken, waar gaat die naar toe?

Naar ‘Middle of nowhere’ om terug te vallen op je basics en je te realiseren waar we vandaan komen. Bijvoorbeeld de bossen van Polen of Canada. Wel in eerste instantie met een ervaren gids die het gebied kent, maar dat off-grid zijn en terug naar de basis vind ik belangrijk en heel spannend tegelijkertijd. Het maakt je nederig en doet je beseffen hoe goed we het eigenlijk hebben. Maar het maakt me ook verdrietig als ik zie hoe we met onze natuur omgaan.

 

Wat is je recentste persoonlijke duurzame activiteit geweest?

Ik ben gestopt met het drinken van melk in de koffie, naast het installeren van zonnepanelen, afval scheiden, gft zelf gebruiken in de tuin als compost, extra truien dragen i.p.v. verwarming aanzetten in de winter en waar ik kan met het OV reizen. Maar ik besef me ook dat dit bij lange na nog niet genoeg is.