NAE fellow

Naam: Willem Mulder
Specialisme: Nanogeneeskunde
Organisatie: RadboudUMC en TU/e Eindhoven

Nanogeneeskunde, spelen met lego op moleculair niveau.

Willem Mulder heeft 15 jaar een nanogeneeskunde onderzoeksgroep geleid aan het Mount Sinai academisch ziekenhuis in New York. Sinds 2021 is hij hoogleraar in de precisiegeneeskunde bij het Radboud Universitair Medisch Centrum en de Technische Universiteit Eindhoven. Naast het leiden van een academische onderzoeksgroep is hij medeoprichter en CSO van Trained Therapeutix Discovery, een biotech scale-up, en initiatiefnemer en CTO van BioTrip, een biotech incubator. www.mulderlab.com
Wat verwondert je aan je vakgebied?

Mijn vakgebied is de nanogeneeskunde, mijn geval het ontwikkelen en toepassen van nanomedicijnen voor immuuntherapie. Zo’n beetje 40 jaar was het belangrijkste doel het ontwikkelen van nanomaterialen die het immuunsysteem konden ‘ontwijken’. Dat kostte veel moeite. De gedachte was dat op die manier toxische geneesmiddelen gerichter en met minder bijwerkingen aan bijvoorbeeld een tumor konden worden afgeleverd. Dat had in de praktijk maar weinig voordelen. Inmiddels is het duidelijk dat de interacties van nanomaterialen met immuuncellen ze juist heel erg geschikt maken voor immuuntherapie.

Wat heeft je in je jeugd doen kiezen voor een technische opleiding?

In mijn jeugd speelde ik veel met technisch lego en bouwde ik modelvliegtuigjes.Nanomedicijnen worden vervaardigd van nanomaterialen die zijn opgebouwd uit honderden tot honderdduizenden moleculen. Die moleculen vormen spontaan nanodeeltjes en door de productie en samenstelling slim te kiezen, bijvoorbeeld door de verhouding waarin die verschillende moleculen ingebracht worden te variëren, kun je innovatieve nanomedicijnen ontwikkelen. Je zou het dus een beetje kunnen zien als spelen met lego op moleculair niveau. Het heeft overigens ook wel iets weg van koken.

 Wat bewonder je in een leider en waarom?

Een leider moet zich bezighouden met een langetermijnvisie, hoort daarin richting te geven, moet de weg vrijmaken voor zijn/haar mensen en zich verantwoordelijk voelen voor het welzijn en de toekomst van die mensen. Ik bewonder leiders die gul zijn, bereid zijn offers te brengen en het beste uit mensen kunnen halen. En daarmee in staat zijn echte bijdragen te leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van leven.

 

Wat doe je in je vrije tijd?

Ik sport elke dag, helaas is dat de laatste jaren ook regelmatig revalideren van ernstige blessures. Of zoals mijn vrouw het verwoordt: “Je denkt dat je nog twintig bent”. Mijn grootste liefde is windsurfen, maar ik vind alles met een plankje op het water geweldig. Ik doe aan krachttraining, ik zwem en vind high intensity interval training (HIIT) een fijne manier om in mijn endorfineverslaving te voorzien. Verder vind ik video editen en overdreven veel aandacht besteden aan de vorm van presentaties fijne manieren om op een productieve manier aan mijn creatieve behoeften invulling te geven. Samen met mijn dochter bezoek ik regelmatig concerten van punk, rock en metal bands.

Als je een reis mag maken, waar gaat die naar toe?

Maui is mijn favoriete bestemming, het windsurfmekka. Naast windsurfen is het een fantastische plek om te golfsurfen en SUPpen, te wandelen en fietsen en van de bijna buitenaardse natuur te genieten. Het is één van de ecologisch meest diverse plekken op aarde en heeft zes verschillende microklimaten. En het waait er ontzettend veel en hard.

 

Wat is je recentste persoonlijke duurzame activiteit geweest?

Ik heb op de TU/e vorige week voor het eerst mijn lunchafval in de juiste afvalbak gegooid 😉 Even zonder gekheid, er wordt tegenwoordig veel beleid gevoerd dat is gericht op gedragsveranderingen, of beleid geïmplementeerd dat lekker klinkt, maar precies het tegenovergestelde e ect heeft, zoals het verbranden van biomassa. Ik vind dat wij, ingenieurs, de aandacht moeten leggen op het ontwikkelen van duurzame oplossingen voor energieopwekking. Het kunnen bieden van duurzame en goedkope alternatieven is in mijn optiek de enige manier om op mondiale schaal massale verbranding van fossiele brandstof en te beteugelen.