Vierde generatie universiteiten: onderzoek en onderwijs in regionale ecosystemen

Vierde generatie universiteiten: onderzoek en onderwijs in regionale ecosystemen

Vierde generatie universiteiten: onderzoek en onderwijs in regionale ecosystemen

door
94 94 mensen hebben dit evenement bekeken.

De rol van de universiteit in onze maatschappij is in de loop van de tijd steeds veranderd. Na de oorspronkelijke focus op onderwijs, later in combinatie met onderzoek, werd daarnaast ook valorisatie een kerntaak van de universiteit.

De nieuwste ontwikkeling van de vierde generatie universiteiten is die waarin de universiteit onderdeel wordt van een ecosysteem samen met externe stakeholders, gericht op het oplossen van maatschappelijke problemen. NAE schreef hierover in haar standpunt dat ze eerder dit jaar publiceerde: Stimuleer regionale innovatie-ecosystemen waarin bedrijven, kennisinstellingen, overheid en burgers intensief samenwerken.

Universitair onderzoek en onderwijs worden dan een integraal onderdeel van een effectief ecosysteem voor het genereren en toepassen van kennis, in tegenstelling tot het lineaire model waarin de universiteit kennis levert aan anderen die dan met de kennis impact creëren.

 

Tijdens de Forum Meeting gaan we onder meer in op de vraag hoe ingenieurskunde en technisch denken invloed kan hebben op de vierde generatie universiteiten en daarmee op het aantrekkelijker maken van de regionale ecosystemen en het nationale vestigingsklimaat. (een vergezicht)

 

Sprekers:
• Jos Benschop (ASML)
• Benno van Dongen (Roland Berger)
• Albert Polman (Amolf)
• Jacquelien Scherpen (RUG)
• Maarten Steinbuch (TuEindhoven)

Deze bijeenkomst is toegankelijk voor NAE-leden.

 

Contact: Annelies.ten.have@nae.nl

 

Foto: ai-bewerking van The Strip van Marjolijn Vugts

 

 

Datum en tijd

12-06-2024 @ 15:00
 

Locatie

Share With Friends