Vierde generatie universiteiten: onderzoek en onderwijs in regionale ecosystemen

Vierde generatie universiteiten: onderzoek en onderwijs in regionale ecosystemen

Vierde generatie universiteiten: onderzoek en onderwijs in regionale ecosystemen

by
120 120 people viewed this event.

De rol van de universiteit in onze maatschappij is in de loop van de tijd steeds veranderd. Na de oorspronkelijke focus op onderwijs, later in combinatie met onderzoek, werd daarnaast ook valorisatie een kerntaak van de universiteit.

De nieuwste ontwikkeling van de vierde generatie universiteiten is die waarin de universiteit onderdeel wordt van een ecosysteem samen met externe stakeholders, gericht op het oplossen van maatschappelijke problemen. NAE schreef hierover in haar standpunt dat ze eerder dit jaar publiceerde: Stimuleer regionale innovatie-ecosystemen waarin bedrijven, kennisinstellingen, overheid en burgers intensief samenwerken. 

Universitair onderzoek en onderwijs worden dan een integraal onderdeel van een effectief ecosysteem voor het genereren en toepassen van kennis, in tegenstelling tot het lineaire model waarin de universiteit kennis levert aan anderen die dan met de kennis impact creëren.

Tijdens de Forum Meeting koersen we op de volgende resultaten:

  • Komen tot een visie op hoe ingenieurskunde en technisch denken invloed kan hebben op de vierde generatie universiteiten en daarmee op het aantrekkelijker maken van de regionale ecosystemen en het nationale vestigingsklimaat. (een vergezicht)
  • Omschrijving van de bewegingen die NAE daarvoor in gang kan zetten en met welke specifieke partijen daarvoor samengewerkt moet worden.
  • Overzicht van de belangrijkste inhoudelijke argumenten.
Sprekers:
  • Jos Benschop (ASML)
  • Benno van Dongen (Roland Berger)
  • Albert Polman (Amolf)
  • Jacquelien Scherpen (RUG)
  • Maarten Steinbuch (TuEindhoven)

 

Deze bijeenkomst is toegankelijk voor NAE-leden.

Foto: ai-bewerking van The Strip van Marjolijn Vugts

 

Date And Time

12-06-2024 @ 15:00
 

Location

 

Event Types

Share With Friends