Blog: Engineering talent. De motor van innovatie!

NAE fellow

Maroeska Rovers, NAE-Fellow
Voorzitter NAE Programmacommissie Advies en werkgroep Engineering Talent

Het in 2024 verschenen Draghi-rapport schetst een toekomst waarin investeringen in onderwijs, onderzoek en innovatie noodzakelijk zijn voor duurzame groei. Hoe wrang is het dan dat ons kabinet juist in deze gebieden wil snijden? Bezuinigingen op onderwijs en onderzoek zetten niet alleen de nationale concurrentiepositie onder druk, maar ondermijnen ook onze Europese ambities, bijvoorbeeld om tot de top vijf landen met een goede concurrentiepositie te blijven behoren. Dit contrast roept de vraag op: hoe serieus nemen we de toekomst eigenlijk? En welk signaal geven we hiermee af aan de jongere generaties? Dit gaat immers over hun toekomst!

Operatie door een robot of een mens?

Of is dit helemaal niet erg? Immers als ik tijdens mijn lessen over wetenschap en techniek aan basisschoolleerlingen vraag wie er door de robot en wie door de mens, de chirurg, geopereerd wil worden, geeft (bijna) iedereen aan dat ze door de dokter geopereerd willen worden. Echter als ik ze daarna op een simulator zelf laat opereren (met strijkkralen) of een eigen robot laat knutselen of tekenen worden ze enthousiast. Een jongen komt naar me toe en geeft aan dat hij heel graag met robots zou willen werken maar waarschijnlijk een MBO advies gaat krijgen. Als ik zeg dat ik denk dat juist ook mensen uit het MBO met en aan robots gaan werken, zie ik twinkelogen. Ik geef deze lessen omdat ik denk dat we nieuw talent vroeg moeten inspireren en koesteren.

Nu investeren om toekomstige techneuten op te leiden

In de huidige tijd is innovatie namelijk niet langer een optionele luxe, maar een absolute noodzaak. Klimaatverandering, de energietransitie, en de exponentiële digitalisering zijn slechts enkele van de uitdagingen waar we voor staan. De verwachting is dan ook dat de vraag naar technisch geschoold personeel en engineers alleen nog maar sneller zal groeien, terwijl er nu al een tekort is aan technisch talent. Dit tekort belemmert niet alleen de innovatiekracht van bedrijven, maar zal ook leiden tot vertragingen in het aanpakken van dringende mondiale problemen. Juist nu is het dus belangrijk om te investeren om toekomstige techneuten aan te trekken en op te leiden. Dit betekent meer jongeren uit alle lagen van de bevolking betrekken bij techniek en technologie, en tegelijkertijd de huidige beroepsbevolking omscholen.

Kunstmatige intelligentie in het onderwijs

Ik geloof dus dat we al op jonge leeftijd interesse en passie voor techniek en technologie aan moeten wakkeren bij jongeren en hen de kans moeten geven om in contact te komen met herkenbare, echte ingenieurs en technici – zodat meer van hen worden geïnspireerd om een loopbaan in deze sector na te streven. Onderwijsprogramma’s moeten meer gericht zijn op praktijkervaring, interdisciplinaire samenwerking en de integratie van nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie. Daarnaast is het belangrijk dat de werkomgeving aantrekkelijk en stimulerend is, met ruimte voor experimenten, professionele groei en maatschappelijke impact.

En hier kan NAE een belangrijke rol spelen. Engineering talent is immers de spil van innovatie die de wereld vooruithelpt. Het ondersteunen en stimuleren van deze talenten is niet alleen een investering in technologie, maar ook in de toekomst van onze planeet. Als we onze toekomst écht serieus nemen, moeten we nu kiezen voor actie en visie.

Het is aan ons allen

Het is aan ons allen om ervoor te zorgen dat deze motor blijft draaien, met volle kracht vooruit!

Engineering Talent  is een van de strategische NAE-thema’s om te zorgen dat Nederland de kwaliteit en hoeveelheid engineers, waaronder ook systems engineers, in Nederland uitbouwt. De NAE-werkgroep Engineering Talent onder leiding van Maroeska Rovers ontwikkelt een meerjarenplan voor engineering talent en de innovatieconferentie 2025 over dit onderwerp. Zie ook het verslag van de Forum Meeting van 11 februari 2025Systems Engineering. Kansen voor engineering talent’.

Afbeelding: design by Freepik